Scoala Gimnaziala Nr. 2 - Boroaia

Scurt istoric al Scolii Gimnaziale Nr. 2 Boroaia

Intre anii 1868-1918, pe locul actual al Scolii Gimnaziale nr. 2 Boroaia a functionat Scoala de fete. Mai tarziu, intre anii 1918-1920, Scoala Gimnaziala nr.2 Boroaia a reprezentat o anexa a Scolii Gimnaziale “V. Tomegea” Boroaia.

Cu greutate s-a obtinut un local , cu doua sali de clasa si o cancelarie, in casa lui Gavril Toader Beraru, invatatoare fiind Elena Boleac Tomegea si Aspazia Luca Bondescu ( Dragusanu ).

De la 20 septembrie 1920 a functionat la aceasta scoala inv. Cercel Neculaie, care a fost apoi incorporat.

In anul scolar 1920 -1921 scoala devine de sine statoare, fiind declarata ”Scoala Primara Nr.2” Boroaia, avandu-l ca director pe Onisoru Iftode Neculai. Se infiinteaza a treia sala de clasa, care a functionat in casa satencei Ilinca Ciubotaru.

Pentru construirea unui local de sine statator, s-a ocupat directorul Constantin Covataru. Pe atunci marea problema o constituia gasirea terenului pe care sa se ridice scoala.

Singurul teren, proprietatea statului era tocmai suprafata unde se afla actualul local al scolii, care a fost castigat de catre reprezentantii scolii in defavoarea unor localnici cu bani.

Cu ajutorul satenilor, sub indrumarea directorului Constantin Covataru, s-a ridicat localul scolii, finalizat in anul 1927.

Actualul local de scoala a fost definitivat in anul 1970, cand scoala devine gimnaziala. In prezent in scoala functioneaza o grupa de gradinita combinata, 2 clase la ciclul primar in regim de simultan si 3 clase gimnaziale.

Close