Biserica Suseni

Biserica Suseni

Hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena
Preot - Ciofu Daniel

În partea vestică se află culmea subcarpatică Pleșu cu punctul cel mai înalt Toaca, sau Cerdac, iar între albia Moldovei ca limită estetică în lungime de 8 km și culmea Pleșu se întinde comuna Boroaia pe o suprafață de 74,13 km pătrați zona de trecere de la Podișul Moldovei și subcarpații Moldovei, iar de la altitudinea de 300 - 355 m în lunca Moldovei la circa 500 metri în deal (Dealul Gri) se află satul Moișa. Geografic și geomorfologic satul Moișa, cătunul Suseni, este situat în culoarul Baia cu repercusiuni însemnate asupra climei , vegetației și activităților umane.

Comuna Boroaia este traversată de drumurile vechi comerciale care legau Polonia, Transilvania și Muntenia și este situată la 18 km de Cetatea Neamțului, la 5 km peste munte de Mănăstirea Neamțului, la 5 km de comuna Baia, prima capitală a Moldovei și la 5 km de comuna Râșca.

Satul Moișa, cătunul Suseni, este cunoscut în analele istoriei din anul 1770, majoritatea familiilor venind din comuna Moisei, județul Maramureș.

Parohia Suseni a fost înființată în anul 1996 la cererea doamnei Ilinca Apetroaie, cea care a și donat pământul pentru a fi construită biserica, întrucât distanța până la cea mai apropiată biserică era la parohia satului Moișa, la aproximativ 2,5 kilometri distanță.

Biserica s-a construit sub supravegherea preotului Peiu Teodor, parohul bisericii din Moișa, parohie din care s-a desprins viitoarea parohie Suseni.

În anul 1996 cu binecuvântarea Î.P.S Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților s-a sfințit locul și s-a pus piatra de temelie a noii biserici cu hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Lucrările la noua biserică au fost suportate financiar de către familia Ionița Ioan și Maria atât material, cât și coordonativ, dar și cu ajutorul credincioșilor din sat, acestea fiind finalizate în anul 2002.

Din anul 2003, luna iulie și până în aprilie 2004, preot paroh și slujitor a fost părintele Ichim Radu Gabriel, iar în lunile aprilie - iunie 2013 a fost preot paroh părintele Trotingher Mihai. De la 1 ianuarie 2005, la biserica cu hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Suseni, își face misiunea de pastorație preotul paroh Ciofu Daniel, având de păstorit 226 de suflete, grupate în 56 de familii și 26 de văduvi.

Din acest punct de vedere parohia Suseni este una din cele mai mici parohii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, având statut de parohie misionară. În spațiul sacral al Bisericii este amenajat un cimitir parohial, o magazie de lemne, o casă de prăznuire legată de casa parohială și o clopotniță.

Close