Scoala Gimnaziala - Moisa

Scurt istoric al Scolii Gimnaziale - Moisa

Director - Lucia Morosan

Satul Moisa este cunoscut în analele istoriei din anul 1770, majoritatea familiilor din Moisa venind din comuna Moisei, judetul Maramures. Familiile erau din ce în ce mai numeroase iar copiii nu mergeau la nici o scoala.

În jurul anului 1886 s-a înfiintat prima scoala în satul Moisa, unde venea un învatator de 3 ori pe saptamâna de la Scoala Boroaia. În anul 1892 s-a înfiintat Scoala de la Moisa cu clasele I-IV condusa de învatatorul Ion Bondescu, cu un numar de 25 de elevi, învatamântul desfasurându-se în case particulare la început un post apoi cu 3 posturi. În anul1922 locuitorii din satul Moisa s-au hotarât sa construiasca un local de scoala pe locul donat de biserica din sat. Constructia scolii s-a terminat în anul 1923 când s-a înfiintat si al patrulea post.

În timpul celui de-al doilea Razboi Mondial în anul 1944 localul scolii a fost incendiat. Dupa terminarea razboiului scoala a funtionat cu 5 posturi dar in diferite case particulare.

În anul 1959 cu ajutorul satenilor si a autoritatilor locale din comuna Boroaia s-a construit un nou local de scoala cu 3 sali de clasa, un laborator, cancelaria si un hol. Din aceasta perioada, odata cu terminarea constructiei localului scolii s-a înfiintat scoala elementara de 7 clase. Aceasta scoala s-a construit în perioada când era director învatatorul Nicolae Cercel.

Din anul 1963 si pâna în prezent scoala functioneaza cu o grupa de gradinita si cu clasele I-VIII. În jurul anului 1982 s-a construit localul nou al scolii unde sunt 3 sali de clasa si un hol.

În anul scolar 2003-2004 localul Scolii Nr.1 Moisa a fost supus unor lucrari de renovare si modernizare cu fonduri de la Banca Mondiala.

În prezent la Scoala cu cls. I-VIII Nr.1 Moisa functioneaza o grupa de gradinita mixta cu 26 prescolari, 31 elevi la învatamântul primar care se desfasoara în doua clase simultane si 62 elevi în învatamântul gimnazial, proveniti din scolile satelor Moisa, Sacuta si Suseni. La scoala functioneaza 9 cadre didactice din care 7 cadre didactice calificate: 2 cu gr. Didactic I, 4 cu gr. Didactic definitiv si un stagiar.

De-a lungul timpului de pe bancile scolii din Moisa a început formarea unor oameni de valoare cum ar fi: Apetroaie Viorica – medic, Vasiliu Mircea – colonel, Cercel Pavel – inginer, Stefoi Elena – poet si consilier diplomatic, Corduneanu Cornelia – inginer, Samson Grigore – magistrat, Roman Gheorghita – inginer.

Close