Biserica Boroaia - II (lemn)

Biserica de lemn din Boroaia, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului"

Hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel
Preot - Mestereanu Ciprian
Descrierea arhitectonica

Biserica este construita din lemn.

Intrarea in pridvor se face prin partea de miaza-zi printr-o usa din lemn de brad, în tablii, cu doua canate si cu dimensiunile 1.90 si 1.09 m. Adâncimea pridvorului este de 2.60 m , latimea de 2 m si înaltimea de 2.70. Lumina intra printr-o fereastra dreptunghiulara simpla, cu gratii de fier. Pardoseala si pafonul pridvorului, sunt din scânduri vopsite în gris.

Din pridvor, cu ajutorul unei scari drepte prevazute cu noua trepte, se face urcarea la Cafas, printr-o usa. Cafasul este în forma semihexagonala sprijinit pe stâlpi.

Din Cafas se face urcarea în Clopotnita, care se gaseste în una din cele trei turle ale bisericii. Ea are forma unei prime cu baza octogonala. Pe cele patru clopote nu se gaseste nici o inscriptie cu exceptia unuia mijlociu, pe care este inserat anul 1806.

Din Pridvor se trece în pronaos printr-o usa de lemn de brad. Fundul pronaosului este poligonal si luminat printr-o fereastra simpla.

Trecerea din Pronaos în Naos se face printr-un fel de perete din grinyi, având la mijloc o deschizatura în forma de arc. Pardoseala si plafonul sunt facute din scânduri si vopsite în gris. Naosul este luminat pe parti cu ajutorul a doua ferestre.

Altarul semipoligonal, are adâncimea de 4.70 m, latimea de 4.80. are câte o nisa pe parti cu înaltimea de 3.50 m, latimea 1.20 m si adâncimea de 1 m. altarul este luminat cu ajutorul unei ferestre, asezata în partea de rasarit cu dimensiunile 1.10 m si 0.80 m.

Sculptura si pictura

Biserica nu are elemente sculpturale de valoare exceptionala. Atât catapeteasma cât si mobilierul poseda elementele obisnuite, ale tuturor bisericilor, a caror zidire a fost efectuata în epoca de decadenta a arhitecturii românesti. Corpul bisericii nu este pictat, exceptie de la aceasta face numai altarul. Pictura altarului este fresca în apa, bine executata, care desi veche, totusi, se mentine. Vechile icoane ale Bisericii au fost pictate de Kiril Zugravul.

Artele minore

În altar se mai gasesc patru evanghelii. Una legata în plus, având aplicate la colturi placi de argint, reprezentând pe cei patru evanghelisti. Ea a fost donata în 1938 de locuitorul Gheorghe Roman. A doua evanghelie legata tot în plus cu imitatie de email, a fost donata în 1985 de Vasile Cotovaru. A treia evanghelie este legata din piele. A patra evanghelie si cea mai importanta este scrisa cu caractere chirilice si editata de Tipografia Mânastirii Neamtului în anul 1329.

Cu toate reparatiile ce a fost nevoie sa le sufere, biserica si-a pastrat totusi neschimbat aspectul ei de la întemeiere. În anul 1925, a suferit o reparatie radicala, facându-ise din nou acoperamântul cu dranita. În anul 1927, a fost vopsita în interior, pictura altarului a fost lasata intacta.

Close